Stadstekenaars van Amsterdam

Stadstekenaars van Amsterdam 2014 – 2016

Tentoonstelling 27 mei – 11 september 2016

Vijftien kunstenaars, vijftien manieren om naar Amsterdam te kijken. Op de tentoonstelling Stadstekenaars van Amsterdam worden we verrast door de visie van tekenaars op de stad. Onder hen Stadstekenaars Hamid el Kanbouhi, Dieuwke Spaans en de nieuwe Stadstekenaar Arie Schippers. Het is een feest om door de ogen van deze kunstenaars naar de stad te kijken, te worden verrast door wat hun opvalt, verleidt, hindert of bekoort. Maar wat verbindt nu het geheel? Dat is het eigentijdse, de herkenbaarheid van het Amsterdam van nu.

Behalve van de drie Stadstekenaars is werk te zien vanRobbie Cornelissen, Marcel van Eeden, Claire Harvey, Arja Hop, Jantien Jongsma, Natasja Kensmil, Paul Klemann, Olphaert den Otter, Parra, Paul de Reus, Koen Taselaar en Marieke Zwart. Ook zij ontvingen tussen 2014 en 2016 een opdracht – met een specifiek thema – van de Commissie voor de Tekeningen, een samenwerkingsverband van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief Amsterdam.

De ene kunstenaar kijkt omhoog, de ander naar beneden, de derde kijkt recht voor zich uit. Arja Hop ziet grauwe abelen langs de weg, Dieuwke Spaans ziet patronen in het plaveisel van de stad en Marieke Zwart concentreert zich op wat er op ooghoogte aan details is te zien op de muren van het Oudekerksplein. De directe waarneming is het vertrekpunt van elke kunstenaar; het verschil wordt bepaald door de eigen, particuliere verbeelding, fantasie of droom.

Nieuwe Stadstekenaar van Amsterdam

De kunstenaars die tot Stadstekenaar zijn benoemd verbeelden het wel en wee van de Amsterdammers, zoals de Stadsdichter de beleving van de stad in woorden vat. De eerste, Hamid el Kanbouhi, ging in 2014 aan de slag. Hij heeft het vermogen zich met een nieuwsgierige blik te verwonderen over het leven in de stad. Hij laat zien wat voor een oppervlakkige blik verborgen blijft en geeft nieuwe betekenis aan wat iedereen ziet. Zijn opvolgster Dieuwke Spaans is sinds september 2015 aan het werk. Zij neemt de sporen die de gebruikers van de stad achterlaten tot onderwerp van haar werk. Tijdens de opening van de expositie op 26 mei geeft ze het stokje over aan Arie Schippers, een virtuoos tekenaar die ons nieuwsgierig en scherp waarneemt tijdens onze dagelijkse bezigheden: in de rij bij de Starbucks of bij een kaartautomaat op het Centraal Station. Met rake lijnen legt hij ons gedrag vast. Schippers is al aan het tekenen gegaan zodat ook zijn werk op de tentoonstelling te zien zal zijn.

Historisch perspectief

Op de tentoonstelling wordt bij elk van de vijftien kunstenaars een document tentoongesteld uit de collectie van het Stadsarchief. Meestal is gekozen voor een tekening of foto, soms een archiefstuk of boek. Zo hangt Arie Schippers naast Isaac Israels, Marieke Zwart naast Ed van der Elsken en Dieuwke Spaans naast Stanley Brouwn. 

Audiotour

Voor de expositie is een audiotour gemaakt waarin de kunstenaars vertellen over hun werk.                                                                                                                      

Het werk dat wordt getoond op Stadstekenaars van Amsterdam is aangekocht door de Commissie voor de Tekeningen. Op de Beeldbank zijn de aankopen van voor 2014 te vinden:

http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/grid?q_searchfield=Commissie+voor+de+Tekeningen

 

 

 

Dag Allemaal,

 

Jullie zijn van 11 tot en met 19 juni van harte welkom in Zeeland, Nieuw Haamstede. Beeldentuin Galerie Wolf nodigde mij uit mee te doen met de KunstSchouw
Het Baken en Kiezelspoor staan in de beeldentuin, een prachtige afwisselende bos- en duin tuin. In de galerie zijn kleinere duo's en series kiezels opgesteld tezamen met werk van de andere deelnemende kunstenaars op deze locatie;
Andrea Dogterom, Corien Ridderikhof, Albert Kramer, Margreet Huisman, Margreet Zwetsloot en Renske van Driel.
Op Schouwen is op 37 locaties kunst te zien o.a. grote bewegende objecten er zijn diverse activiteiten.

KunstSchouw 2016
11 t/m 19 juni
Beeldentuin Galerie Wolf

Meidoornweg 1
4328JG Nieuw-Haamstede
dagelijks van 10.00 tot 17.00
Zondagmiddag 19 juni ben ik aanwezig in Beeldentuin Wolf

Renske van Driel

Opening exhibition Moments by Annemarie Vink

We warmly invite you to the opening of ‘Moments’

Wednesday 1 June 17:00 - 20:00

The exhibition is on display until June 26.

For the exhibition Amsterdam based artist Annemarie Vink painted 'borrowed moments', captured by you on camera. The stills depict situations from daily life, small details that catch the artists eye. Like a pile of clothing, flowers on a dashboard or a little collar with shiny buttons. Each tell their own story, personal to the photographer but one we all recognise. 

Vink blows up the images and zooms in. Inspired by materials, texture, light and colour she re-lives that moment of taking the photo through oil-paint on paper or card board. Some works are made quickly on cardboard, trying to catch that moment in the painters movements and some are more detailed studies with a focus on the materials and light. The paintings are accompanied by text, again borrowed from those who took the stills. 

The paintings were all made during her residency at Peer in April.

P E E R

Oudezijds Achterburgwal 133

1012 DG Amsterdam

www.peerpaperplatform.com

info@peerpaperplatform.com

 

Moments at Peer

13 April - 1 May

'Moments' by Annemarie Vink.
Amsterdam based artist Annemarie Vink will use Peer to paint borrowed moments, captured by you on camera. She blows up the images and zooms in. Inspired by materials, texture, light and colour she re-lives that moment of taking the photo through oil-paint on paper.

The moments depict situations from daily life, small details that catch the eye. Like her sons morning coffee, flowers on a dashboard or a little collar with shiny buttons.

You can still send in your moments to info@peerpaperplatform.com or visit Vink in our store during her residency. 

The final paintings will be exhibited at Peer in June'16.

UITnodiging expositie "onder de huid' Jet Nijkamp Renske van Driel

Onder de huid

20/03 – 01/05 2016

 

tekeningen en video’s van Jet Nijkamp

keramische sculpturen en installaties van Renske van Driel 

“Zoals de soepele was nieuwe vormen aanneemt en niet blijft zoals hij was, niet dezelfde gestalte behoudt, en toch hetzelfde blijft, zo zeg ik, is ook de ziel steeds dezelfde, maar verhuist steeds in nieuwe gestalten.” Ovidius ‘Metamorfosen”.

Jet Nijkamp onderzoekt in haar werk de lijfelijke organische vormen en structuren van bomen en hun bast. Met houtskool en rode pastel tast zij de huid van bomen af, denkend aan de Griekse mythe van Daphne die veranderde in een boom. Hoezeer nodigen die boomvormen ons uit om er onze heimelijke gedachten en beelden op te projecteren? In stadsparken worden boombasten vaak letterlijk gebruikt om gedachten en wensen in te kerven. Namen, initialen, harten, maar ook seksuele en politieke kreten en symbolen vormen daarin een soort tattoos op de boomhuid. Tegelijk vormen ze ook een historische laag die de tijdgeest reflecteert. Deze laag verwerkte Jet Nijkamp in een videoprojectie.

Jet Nijkamp is opgeleid aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, de Vrije Universiteit (beide in Amsterdam) en de school van het Vaticaans Archief.

De abstracte keramische sculpturen en installaties van Renske van Driel nodigen uit tot aanraken. Met hun matte gekleurde huidoppervlak en sensuele lijnen ogen zij tegelijk zacht en krachtig. Ze staan in groepen of sporen bij elkaar, gaan een relatie met elkaar aan. Renske van Driel bouwt in elke ruimte, of die nu binnen is of in een park of natuurlandschap, steeds weer een andere installatie. Daarin zoekt zij naar balans en disbalans tussen de onderdelen van de installatie onderling én in hun verhouding tot de ruimte. Zij verwijst daarbij naar de sporen die de elementen en ook de mens achterlaten in het landschap. Zien we stenen, organen, andere groeivormen?

Renske van Driel is opgeleid aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming.

Jet Nijkamp en Renske van Driel werken beiden in Retort Ateliers in Amsterdam. Elk op hun eigen manier onderzoeken zij hoe organische structuren in hun omgeving ontstaan.

De tentoonstelling zal op zondag 20 maart om 16:00 uur geopend worden door Joyce Roodnat

Galerie De Meerse
Raadhuisplein 3
2132 TZ Hoofddorp

wo t/m za14:00 – 17:00 uur

www.demeerse.nl
Info: Ellen.Witsen.Elias@demeerse.nl

 

 

 

 

 

Drawing Front Amsterdam | Nieuw Dakota & Tekenkabinet

Drawing Front Amsterdam

Ter gelegenheid van de landelijke tekeningen manifestatie Drawing Front, waaraan twintig kunstenaarsinitiatieven deelnemen, strijkt Manja van der Storm met haar reizende Tekenkabinet neer in Nieuw Dakota. Het Tekenkabinet toont werken op papier van een groot aantal kunstenaars, woonachtig en/of werkzaam in Amsterdam in een wandvullende kabinet-achtige presentatie: alle denkbare en ondenkbare toepassingen van potlood, collage, inkt, gouache, houtskool, aquarel, pastel & Siberisch krijt op papier nemen de toeschouwer mee in even zoveel nieuwe werelden. Hedendaagse tekenkunst is het overkoepelende thema. Iedere kunstenaar presenteert één (ingelijste) tekening. Tegenover deze vrolijkmakende veelvoud wordt monumentaal werk gepresenteerd van kunstenaars die eerder bij Nieuw Dakota exposeerden: Christiaan Bastiaans, Irina Birger, en Raquel Maulwurf. Cathelijn van Goor maakt een muurtekening.

Drawing Front Amsterdam
6 maart t/m 3 april 2016

Opening: zondag 6 maart 2016

Openingstijden:
Donderdag en vrijdag 11:00 – 18:00
Zaterdag en zondag 12:00 – 18:00

Locatie:
Nieuw Dakota
Ms. van Riemsdijkweg 41b
1033RC Amsterdam

 

 

Goesting 2

 

Van harte welkom !

op de opening van de tentoonstelling

GOESTING II - Meeting Vlaams / Nederlandse kunstenaars -

 op zaterdag 23 januari 2016 om 16.00 uur. 

                                             

                                             Alle kunstenaars aanwezig!                                                   


Deelnemende kunstenaars:
Uit Vlaanderen: Brénine, Johan Van Geert, Katrien Boon, Lieven Demunter, Reinhilde Van Grieken
Uit Nederland: Arja Hoogstad, Cecil Kemperink, Ceciel van der Weide, Jeannet Klement en Linaaa

Zij tonen voor de tweede maal sculpturale keramiek met als thema goesting. Dit keer op de bovenverdieping van het statige IKA te Mechelen in België.

Goesting is een evenement georganiseerd door de NVK (Nederlandse Vakgroep Keramisten) om de samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse kunstenaars te bevorderen en wordt mede mogelijk gemaakt door BesteBuren.  
                         
De tentoonstelling GOESTING II is te zien van za. 23 januari t/m zo. 7 februari
Openingstijden: wo. do. vr.13.00 -17.00 uur. za. zo 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag 30 januari zijn ook alle ateliers in het IKA open. ( o.a. glas en keramiek). Alle deelnemende kunstenaars zijn die dag aanwezig om u eventueel rond te leiden langs en uitleg te geven over hun werk.
Finissage: zaterdag 7 februari om 16.00 uur

GOESTING II
IKA (Instituut voor kunst en ambacht)
Veemarkt 39
2800 Mechelen
Belgie

 

 

This Art Fair - Beurs van Berlage

Van 30 december t/m 3 januari (m.u.v. 1 januari) doe ik mee met de kunstbeurs This Art Fair in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ik heb een eigen stand (nr. 56 in de Effectenbeurszaal). Er doen ruim 100 kunstenaars mee en tegen de 20 galeries. Jullie zijn van harte welkom! De openingstijden staan op bijgaande e-flyer. 

Informatie over mijn werk op de beurs: bomen in stadsparken

Op de beurs toon ik nieuw werk - tekeningen en een videoprojectie - in mijn onderzoek naar de historische en culturele functie van bomen in parken en steden. De Griekse mythologie verhaalt over mensen die in bomen veranderen: Daphne, Philemon en Baucis. In stadsparken zie ik in bomen de lijfelijke organische vormen van vele Daphnes. Sommige van die Daphnes dragen tattoos: inkervingen in hun bast, namen, initialen, harten, seksuele en politieke teksten. Hoewel ze bedoeld zijn om verlangens en gedachten ‘voor altijd’ vast te leggen, vergroeien de inkervingen in de loop van de jaren door littekenweefsel. Ik beschouw ze als een historische laag die de tijdgeest reflecteert.

In mijn tekeningen op This Art Fair onderzoek ik de lijfelijke boomvormen en boombast structuren. In een videoprojectie documenteer ik boomtattoos en boomgraffiti in het Vondelpark en in de Englische Garten in München. Zijn er verschillen te ontdekken? 

Meer informatie is te vinden op de site van This Art Fair: http://thisartfair.com/ en op mijn eigen website: http://www.jetnijkamp.nl/cvjet.htm

 

Kaarten:

Aan de kassa, maar ook vooraf te bestellen: http://thisartfair.com/visit-this/buy-this-ticket-2/#

Acties: Het Parool verloot een aantal tickets voor de openingsavond op 29 december: http://meer.parool.nl/win/art-fair?destination=node/15.

 

Ik hoop jullie op enig moment op de beurs te ontmoeten!

 

Groet!

Jet Nijkamp